Rabu, 22 April 2015

Bismillah dan Assalamualaikum

Alhamdulillah pada cuti Mac yang lepas Ustazah satu keluarga sempat berziarah ke Kuala Terengganu untuk menghadiri kenduri kahwin anak saudara. 


He he time kenduri berlangsung,time tu juga ustazah pergi berjalan- jalan ke pantai Batu Buruk, Masjid Terapung dsn Masjid Kristal.






               

             


            




Setelah selesai melawat, segera ke kenduri anak saudara. Sungguh ringkas majlis di sini. Sekadar pasang 2 khemah dan susun kerusi rapat-rapat tanpa meja. Itulah lain tempat lain caranya. Agak susah juga melihat tetamu makan tanpa meja.

          

Pada waktu petang setelah selesai majlis dengan cabutan bertuah untuk ahli keluarga kami sibuk pula nak ke pasar payang. Tidak sah kalau tak singgah ke situ untuk membeli keropok atau pun baju batik.

Sebelah malam pula ustazah dah letih tetapi anak-anak di bawa oleh sepupunya ke Dataran Shah Bandar..
            

Rasa tidak puas pula pergi sekadar 3 hari 2 malam.. Mahu menempuh perjalanan pulang terasa jauhnya..inilah pengalaman.

Seronok dan bahagia dapat bersama keluarga..

Jumaat, 17 April 2015

Bismillah dan Assalamualaikum 

Subhanallah sibuknya sekarang ni sampai nak update blog pun tak sempat. Alhamdulillah dapat banyak selesaikan tugas sekolah dan tempahan pelanggan.

Kali ni ustazah nak sharelah resepi buat kulit cheese tart yang rangup dan sedap in sha Allah.. Buat dengan penuh kasih sayang ye.

Bahan kulit@shell cheese tart.

45 gram buttercup
125 gram margerin pelangi
50 gram gula kastor
1 sudu kecil esen vanilla
1 biji telur
290 tepung gandum

Satukan butter, margerin, gula dan esen vanilla. Gaul sebati menggunakan spatula .Jika guna mesin pengadun pun boleh tetapi jgn lama sangat nanti adunan lembik. Kemudian baru masukkan tepung gandum. 


Jika mahu sedap lagi simpan dahulu dalam peti ais selama 1jam atau adun malam esoknya baru kita cetak..

Bakar hingga kekuningan menggunakan suhu 170 darjah celcius dalam masa 20 minit.



Filling Cheese

250 gram cream cheese Taturra
50 gram gula kastor halus
1 biji telur gred B

Putar semua bahan di atas hingga halus dan licin.

Setelah sejuk kulit tart tersebut bolehlah diisikan dahulu dengan jem bluebery atau apa jua jem yang anda suka kemudian barulah letakkan cream cheese serta lorekkan sedikit corak di atasnya. Ketika mahu melorek cepat sikit ye kalumlambat nnti cream cheese agak mengeras dan lorekan nampak tidak kemas pula.




Bakar kembali sekadar area 6 minit sudah cukup.. Makan ketika baru keluar oven amat terasa kerangupannya..

Ustazah jual satu pcs rm0.80 bersaiz 4.5 inci.. Satu box 10x10 dapat isi 36 pcs dengan harga RM28.

Jom cuba jual n bisness boleh tambah income tau..

Ma'aS Salamah ..Selamat mencuba ye


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hadith Pilihan

Sahabat Blog

Jom Kita Bersilaturrahim