Jumaat, 24 Oktober 2014

# Tazkirah

Salam Maal Hijrah 1436

          بسم الله الرحمن الرحيم دان السلام عليكم 

Alhamdulillah bersyukur kita pada Allah SWT kerana dipertemukan dengan tahun baru dalam kalendar Islam iaitu bersamaan 1 Muharram 1436 Ini bermakna umur kita dan dunia semakin bertambah serta semakin hampir kita pada bila-bila masa akan bertemu dengan Allah SWT.

Allahu Akbar Allahu Akbar

Suka ustazah memperingatkan diri sendiri dan para pemabaca yang dirahmati Allah semoga tahun baru ini kita dapat memperbaiki amal dan ibadah kita pada Allah SWT. Banyak perkara yang perlu dilakukan untuk kebaikan diri, keluarga dan masyarakat. Maknanya perlu banyak bermuhasabah sepanjang tahun lepas ini bagaimana kualiti hidup kita dengan Allah swt, kekerapan membaca Al-quran, menghadirkan diri ke masjid dan majlis ilmu serta hubungan kita sesama manusia.

Niatkan segala apa yang kita lakukan semata-mata mengharap keredhaan Allah SWT. Daripada awal pagi kita berusaha dengan bekerja sehinggalah malam. Biarlah kepenatan kita hidup di dunia ini berbaloi dengan tidak mengabaikan perintah Allah dan sunnah Nabi Muhammad SAW.

                                      

                                                                               " كل عام وانتم بخير "

Berazam dengan istiqamah andai kita belum menutup aurat, tutuplah aurat dengan sempurna. Ingat ia adalah perintah Allah. Siapa kita untuk membuat pilihan atas perintah Allah.

Andai kita seorang yang kurang sempurna solatnya, cukupkanlah. Beringat bahawa solat adalah perkara pertama yang akan dihisab oleh Allah SWT.

Lihat pula keluarga kita, bagaimana? Sempurnakah kita dalam memberi nafkah dengan jalan yang halal, pendidikan agama anak-anak, tuntutan hormat pada ibu dan ayah...dan banyak lagi.

Andai rumah kita besar, pakaian kita indah-indah, makanan setiap hari amat melazatkan, istei atau suami yang baik ditambah kenderaaan yang selesa maka cukuplah keperluan fizikal kita.. Tetapi fikirkan keperluan rohani kita pula.. Semakan bacaan solat anak-anak, hidupkan bacaan Al-Quran dan hadith, solat berjemaah dan qiamualail serta ibadah-ibadah yang lain. Hasilnya pasti akan terjadi keluarga yang ada kasih sayang dengan kerahmatan Allah SWT.

Panjatkan doa setiap masa, bukanlah di awal dan di akhir tahun sahaja. Doa adalah salah satu cara interaksi kita dengan Allah SWT. Kita dapat merasakan dengan kemanisan doa apatah lagi jika doa terkabul. Jika belum terkabul pasti ada hikmahnya yang kita tidak tahu. Sesungguhnya Allah SWT tahu mana yang terbaik untuk hamba Nya.

Untuk akhirnya, Ustazah berdoa semoga semua mendapat kerahmatan, keampunan dan rezeki yang baik di dunia apatah lagi di akhirat kelak.

Salam sayang daripada Ustazah Ain.5 ulasan:

 1. Terima kasih buat peringatan ini ustazah ain.

  BalasPadam
 2. Salam Maal Hijrah juga, semoga tahun baru hijrah ni memberikan sinar bahagia untuk kita

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ameen.. Salam maal Hijrah juga utk Noriza

   Padam
  2. Semoga tahun baru Islam ni membawa sinar lebih bahagia kepada kita semua

   Padam

Follow Us @soratemplates