Selasa, 4 Mac 2014

# Tazkirah

Apabila Doa dikabulkan

Bismillah dan Alhamdulillah

Alhamdulillah Subhanallah Allahu Akbar

Ameen Ya Rabb..Sungguh Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang lagi Maha Mendengar.

Menitis air mata kesyukuran lantas bersujud sebagai tanda syukur apabila doa dikabulkan. Malam tadi Ustazah telah dijemput oleh warden asrama untuk menyampaikan pengisian kuliah maghrib bersama pelajar asrama perempuan. Di kesempatan itu, secara berjemaah kami memohon keampunan atas segala kesilapan dan dosa yang kami lakukan sama ada yang kami sedari atau sebaliknya.

Ya Allah Engkaulah Yang Maha Pengampun

Kami benar-benar merayu akan keampunan, memohon agar diturunkan hujan supaya berkurangannya kepanasan dan jerebu yang melanda di tempat kami malah di tempat lain. Masing-masing teresak-esak menyedari atas kesilapan kami inilah Allah SWT memberikan sedikit pengajaran agar kita kembali dan beringat mengingati-Nya.

Benarlah Firman Allah di dalam Surah Al-Baqarah ayat 186 yang bermaksud : “Dan apabila hamba-hamba-Ku bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka): Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepada-Ku maka hendaklah mereka menyebut suruhan-Ku (dengan mematuhi perintah-Ku), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul.”

Alhamdulillah pada pagi ini bermula jam 6.00 pagi daerah Ustazah telah diturunkan hujan..segala puji bagi Mu Ya Allah...sungguh Engkau Maha Penyayang dan Maha Mendengar. Kelihatan jalan basah dan pepohon sepertinya begitu segar dan berkurangnya tahap jerebu.

Maka melalui hal ini, anak murid dan diri begitu meyakini akan janji Allah SWT serta pohonlah apa jua kepadaNya. Sama ada cepat atau lambat dikabulkan itu adalah urusan Allah. Tanggungjawab kita berusaha dan berdoa lantas bertawakal kepadaNya dengan sebenar-benarnya.

Indahnya Ya Allah merayu pada Mu..terimalah taubat kami. Jika ada sebarang kesulitan hidup mengadulah pada Allah SWT dengan mengiktiraf segala dosa-dosa kita dan pohonlah hajat in sha Allah Allah akan memberi jalan keluar. Jika dikurniakan kesenangan jangan lupa untuk bersyukur memuji-mujiNya tanpa lelah dan jemu.

3 ulasan:

  1. alhamdulillah..mohonlah apa saja dari-Nya, insya Allah akan dikabulkan. yakinlah dengan kekuasaan Allah.

    BalasPadam
  2. Alhamdulillah..seronok sangat tu..hehe..kat sini pun dah lama tak hujan..

    BalasPadam

Follow Us @soratemplates