Khamis, 30 Januari 2014

# Doa

Doa Mengelakkan Kecurian Harta / Duit

Bismillah dan Assalamualaikum

Semoga Allah SWT memberi ganjaran atas musibah dan menggantikan dengan sesuatu yang lebih baik lagi. Itu adalah doa jika kita diuji dengan sesuatu musibah.

Ustazah sedih kerana baru- baru ini seorang sahabat Ustazah telah kehilangan kereta di rumahnya pada jam 2.30 pagi. Tidak dapat Ustazah membayangkan bagaimanakah perasaannya ketika membuka pintu untuk ke sekolah, kereta yang baru dibeli sudah tiada walau di parking di hadapan pintu dan di kawasan berpagar.

Selain itu, seorang rakan Ustazah yang tertinggal dompet di tandas sekolah juga telah hilang wangnya dan digantikan dengan dompet yang lain beserta semua kad yang ada.

Paling menyedihkan, anak murid juga kehilangan sejumlah wang dan ibu bapanya telah menghubungi pihak sekolah dengan memarahi guru atas kehilangan wang anaknya. Walhal Ustazah ingat lagi, sejurus selepas penyerahan wang Bantuan Awal Persekolahan pelajar telah dinasihatkan agar menyimpan duit dengan baik. Sekiranya mereka kurang yakin tentang keselamatan wang tersebut, boleh meminta bantuan guru untuk menyimpankan duit tersebut hai yang tinggal di asrama.

Oleh yang demikian, di perhimpunan pelajar Ustazah telah memberikan doa untuk mengelakkan kecurian harta atau wang supaya pelajar-pelajar dapat mengamalkannya. Sama-sama kita amalkan doa ini ketika kita ingin meninggalkan rumah atau menyimpan wang di sesuatu tempat.

Doa ini Ustazah ambil melalui kuliah tazkirah yang di sampaikan oleh Dr. Harun Din dan rujukan di buku Doa Amalan Harian.

Tiada ulasan:

Catat Komen

Follow Us @soratemplates