Jumaat, 18 Oktober 2013

 9:16 PTG         2 comments
Bismillah dan Assalamualaikum

Alhamdulillah ..malam ini mengajar Al -Quran lagi. Ustazah hanya mengajar 3 kali seminggu untuk anak- anak jiran selainnya Ustazah tumpu pada kerja sekolah, pendidikan anak dan mencari pendapatan tambahan.

Subhanallah..Sentiasa menghadapi cabaran membetulkan hukum tajwid panjang, pendek dan dengung ketika mengajar. Pengalaman ustazah selama mengajar Al- Quran itulah cabarannya. Bahkan anak Ustazah sendiri memakan masa yang lama untuk diperbetulkan.

Harapan ustazah agar, ibu bapa ketika di rumah berilah tumpuan pada anak- anak untuk memperbetulkan bacaan. Perlu membaca selalu agar bacaan anak-anak lancar tidak tersekat-sekat. Anak akan lebih bersemangat jika ibu bapanya duduk bersama membaca Al-Quran.

Semoga kelas mengaji yang ustazah adakan ini dapat memberi bantuan pada anak-anak jiran yang ingin belajar dan memperbaiki bacaan Al-Quran.

Anak-anak ustazah ada bertanya : " kenapa mak suka mengajar Al-Quran?", Maka Ustazah jawab : " Mak teringat hadith Rasulullah SAW ada menyatakan sebaik-baik kamu ialah yang belajar dan mengajarkan Al-Quran " selain menjadikan rumah sebagai penyebaran ilmu pengetahuan yang diumpamakan sebagai taman syurga.

Jom..sahabat sekalian perhatikan bacaan Tajwid anak-anak agar bahagia kita dunia akhirat.


2 ulasan:

  1. info terbaik ni..semoga ramai lg yg sedar nk perbaiki tajwid

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hadith Pilihan

Blog Archive

Sahabat Blog

Jom Kita Bersilaturrahim