Khamis, 29 Ogos 2013

# Pengalaman

Ibu bapa, guru dan bacaan ketika solat.

Bismillah dan Assalamualaikum

Syukur pada Allah atas segala nikmat dan selawat dan salam buat Nabi Muhammad SAW. Seperti biasa hari ini menjalankan tugas sebagai seorang guru di sekolah. Nikmat di sekolah dapat jumpa ramai anak murid yang mana apabila bertemu dan saling berselisih merebut-rebut untuk memberi ucapan salam.Sedaya upaya Ustazah cuba mendahului mereka..jika terlambat mereka berkata kali ini Ustazah kalah kami menang untuk beri salam...Subhanallah Allahu Akbar.

Sesi pengajaran hari ini untuk mencapai B4D7E1 iaitu murid dikehendaki membaca bacaan di dalam solat. Ustazah pun semak bacaan secara individu dengan menggunakan teknik hafazan. Apa yang Ustazah dapati ialah :

1. Murid perempuan mendahului murid lelaki.

2. Alhamdulillah mejoriti dapat membaca dengan baik dan lancar membuktikan mereka mengamalkan solat 5 waktu.

2. Bacaan yang perlu perhatian kepada guru dan ibu bapa ialah tahiyyat akhir dan doa qunut.

3. Ada murid yang tidak mahu membaca, kurang yakin tetapi setelah diberi keyakinan dan bantuan sebenarnya mereka boleh membaca.

Rumusannya kita sebagai ibu bapa wajib peka dengan perkara yang melibatkan solat. Kami di sekolah mengajar, memberi ilmu manakala pemantauan berterusan adalah ibu dan ayah. Penilaian melalui B4D7E1 ini berjaya mengesan murid yang masih memerlukan bantuan dan sokongan untuk mereka memperbaiki bacaan dalam solat mereka.

Teringat akan anak-anak sendiri bagaimana bacaan mereka? Bukankah Ustazah juga seorang ibu yang punyai anak-anak.

2 ulasan:

  1. Assalamualaykum. Randomly stumbled upon your blog. MashaAllah, I've been following your blog for sometimes now, always found it very interesting.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikum salam Nisa . Thank you very much and i also to follow your blog

      Padam

Follow Us @soratemplates