Khamis, 13 Jun 2013

# Tazkirah

Mencari Ketenangan Jiwa: Membaca Al-Quran

Bismillah dan Assalamualaikum

Subhanallah Allah telah menciptakan setiap individu dengan dikurniakan perasaan. Ada kala kita gembira, bahagia dan mampu tersenyum malah ketawa..tetapi kadangkala perasaan berubah menjadi sedih, celaru, tidak tenang malah gelisah disebabkan sesuatu perkara.

Ustazah sendiri tidak lari daripada perasaan -perasan di atas, apabila ia berlaku cuba kita renung kembali apa yang telah kita lakukan. Lantas jangan berlengah memohon keampunan kepada Allah SWT.

Kali ini cuba didik diri secara berdisiplin mencari ketenangan jiwa dengan membaca Al-Quran setiap hari. Bacalah sekurang-kurangnya 1 helai sehari jika terlalu sibuk. Ini adalah ubat paling mujarab bagi jiwa yang gelisah...tidak percaya? Kita perlu yakin dengan kalam mukjizat agung ini. Baca hari demi hari pasti akan terkesan dijiwa..

Jadikanlah Al-Quran sebagai teman di mana jua kita berada..kini perisian Al-Quran di telefon bimbit telah tersedia..lihat dan bacalah..dengan melihat sahaja sudah mendapat pahala apatah lagi membacanya yang akan meleburkan tompok-tompok hitam di hati lantas ketenangan pasti akan kita perolehi.

Janganlah kita menjadi orang yang bila sedih baru baru hendak membaca Al-Quran..sama- sama kita tidak mengira situasi keadaan diri sentiasa inginkan membaca Al-Quran..

Semoga beroleh ketenangan jiwa yang diinginkan..jalan sudah ada mari kita lalui..
1 ulasan:

  1. belajar la al quran kerana ia merupakan pelindung kita di dunia juga akhirat.

    BalasPadam

Follow Us @soratemplates