Selasa, 14 Mei 2013

# Tazkirah

1 Tip Hadapi Kesusahan atau Cabaran

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum dan didoakan semoga Allah SWT sentiasa memberikan kita kekuatan untuk menghadapi cabaran atau apa yang kita rasakan begitu sulit dan sukar untuk dihadapi.

Beruntung menjadi umat Islam..punyai Al-Quran dan Hadith sebagai panduan bagi mengurus hidup.

Baiklah satu tips mudah, jimat,berpahala malah ia adalah janji Rasulullah SAW yang wajib kita yakini berkaitan menghadapi kesusahan atau cabaran iaitu dengan melafazkan ISTIGHFAR..

 "اَسْتَغْفِرَ اللهَ الْعَظِيمِ "

Kesan Istighfar :

Hadis Riwayat Abu Daud Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud :

" Sesiapa yang sentiasa beristighfar maka Allah akan menjadikan baginya setiap kesusahan itu ada jalan keluar dan pada setiap kesempitan ada cara mengatasinya serta memberikan rezeki kepadanya daripada sumber yang tidak disangka-sangka " 

Bukankah mudah? Jom amalkan sebagai amalan harian sebanyak 70 kali atau 100 kali. Ia sekadar mengambil masa 2 minit sahaja ..

3 ulasan:

 1. marilah sama2 kita beristighfar.. sambil2 mengingatkan kepada yang lain.. alhamdulillah..

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ramai yang bertanya pada Ustazah Kid dengan pelbagai latar belakang..so ustazah suka bagi yang mudah2.. Pohon keampunan dgn lafaz istighfar

   Padam
 2. Cabaran yg cukup besar atas dunia ini adalah godaan syaitan.kdgkala terikut jg katanya.Jadi utk menghalau syaitan dlm diri perbnyakan beristigfar..

  Sentiasa basahi lidah ngn zikir..

  BalasPadam

Follow Us @soratemplates