Sabtu, 20 April 2013

 10:43 PTG         4 comments
Bismillah

Assalamualaikum dan semoga Allah SWT sentiasa merahmati kita walau di mana jua keberadaan diri in shaa Allah.

Subhanallah ! Letihnya hari ini, menguruskan kem kepimpinan di sekolah bergegas pulang untuk memenuhi tempahan kek seorang sahabat untuk hari jadi anaknya..mula buat jam 4.00 ptg, pergi kenduri sekejap dan bila balik ada tetamu pula..siap ke ni sedangkan lepas maghrib nak di ambil..syukur air minuman tetamu telah disediakan oleh anak2. Terus sambung hias kek tiba2 dtg lagi 2 orang jiran bertandang...waduh! Ha ..mai la tengok Ustazah buat kek..tak sempat pulak nak layan mak cik2 ni dan nak resepi pulak..syukur alahmadulillah siap juga akhirnya kek dan siap salin resepi juga utk mak cik2 tu..Syukran sudi dtg rumah ustazah .

Resepi Kek Sifon Coklat

Bahan A

6 biji putih telur
1/4 cream Of Tar Tar
145 gm gula kastor
[putar putih telur dahulu hingga menjadi seperti cream baru masukkan cream Of Tar Tar& gula]

Bahan B
6 biji kuning telur
145 gula kastor
[ putar bahan di atas hingga gebu kemudian masukkan bahan di bawah ]

100 gm santan kelapa kotak
100 gm air
55 gm minyak jagung atau minyak masak pun ok

230 gm tepung naik sendiri
10 gm koko Powder
1/2 sudu makan baling powder.

[ kombinasikan semua bahan B kemudian satukan dgn bahan A ]

Bolehlah kek di bakar dgn suhu 180 darjah selama 45 min.

Inilah hasilnya..



4 ulasan:

  1. lain kali nak order carrot cake lagi..hehe!

    BalasPadam
  2. WAAAAHHHHH... ustazah dah pakar jadi buat kek.. boleh mastuk masterchef dah nih.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. He2.. Habislah pusingan pertama pun dah out nnti..

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hadith Pilihan

Blog Archive

Sahabat Blog

Jom Kita Bersilaturrahim