Ahad, 31 Mac 2013

 11:20 PTG      ,    No comments
Bismillahir Rahmaanir Rahiim.

Assalamualaikum dan Segala Puji Bagi Allah,Selawat dan salam buat Rasul Junjungan, ahli keluarga baginda dn sahabat yang diredhai Allah SWT.

Anak yang kedua si Ijah mahu tidur dan sebagai bed story malam ni Ustazah cerita tentang "ISTIBRA'".

" Apa ISTIBRA' tu mak?"

" Ha Istibra' tu maksudnya melawaskan atau membersihkannya kencing dengan cara berdehem-dehem. Contohnya macam ni, selepas Ijah selesai membuang air kecil, Ijah perlu berdehem seperti ' Ehem...Ehem .. ' Cuba Ijah buat "

" Ehem..Ehem..oh senang aje, kenapa kene buat macam tu pulak Mak?".

" Tujuannya supaya air kencing tadi keluar kesemuanya. Hanya dengan berdehem-dehem saki baki air kencing boleh keluar. Mungkin keluar dua titik air kencing. Sekiranya Ijah tidak Istibra', khuatir masih ada saki baki air kencing yang belum habis keluar. Nanti bila Ijah memakai seluar dan mula keluar tandas, tiba2 baki air kencing tadi terkeluar so itu dah dikira najis dan pakaian Ijah sudah bernajis".

" oo..macam gitu ye mak".

" Yo la anak mak sayang..bila pakaian dah kene najis boleh pakaian itu dipakai utk solat?"

" Tak boleh..ok mak, Ijah ngantuk dah, Ijah minta maaf kalau hari ini Ijah ada byk buat silap pada emak "

" Mak pun sama juga minta maaf byk2 dan mak bangga ada anak macam Ijah, Ijah tolong masak nasi, sidai kain dan lipat kain hari ni".

Pengajaran..

Nabi SAW bersabda : " Bersihkan kemaluan kamu daripada air kencing, kerana kebanyakan azab kubur berpunca daripadanya." [ Riwayat Daruquthni ]

Semoga diri kita sentiasa dalam keadaan bersih dan suci. Amalkan Istibra' ini supaya kita boleh lakukan solat dgn yakin dan tidak dalam hadis kecil..

Apa pula cerita bed story sahabat2 malam ni.


0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Hadith Pilihan

Blog Archive

Sahabat Blog

Jom Kita Bersilaturrahim